La UdL entrega obres i estudis sobre Màrius Torres a la biblioteca de Puigverd de Lleida

06/04/2021

Col·laboració en el marc del conveni entre la Càtedra Màrius Torres i l'Ajuntament.

La Biblioteca Renaixença de Puigverd de Lleida ha rebut de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida una sèrie de publicacions de l’obra del poeta lleidatà Màrius Torres i estudis científics sobre aquesta, en el marc del conveni signat entre la Universitat i l’Ajuntament l’any 2020.

Cal destacar dues publicacions molt interessants i emotives, els facsímils que reprodueixen els originals mecanografiats de més de 100 poesies, amb il·lustracions fetes per la mà d’en Màrius. Totes dues han estat elaborades i publicades pels experts de la Càtedra Màrius Torres de la UdL.

Aquesta donació permet dotar de contingut a l’Espai Màrius Torres de la biblioteca del poble, amb la poesia i el teatre de l’autor lleidatà i els estudis dels experts que donen el context per entendre la figura i l’obra d’en Màrius. Prèviament a que puguin ser consultades pel públic, aquestes publicacions han de catalogar-se i identificar-se per a garantir-ne el seu ús i conservació.

La biblioteca també formarà part de l’itinerari Màrius Torres, dissenyat per professors de literatura, que recorrerà el casc antic del poble i punts emblemàtics del terme. Cada una dels espais de l'itinerari estarà vinculat a una temàtica de l'obra del poeta.

Tot seguit es pot consultar el llistat d'obres donades per àmbits:

A. Obra original de Màrius Torres, poesia i teatre

 

En l’àmbit de la poesia, s’incorporen dues obres que reprodueixen en facsímil els poemes originals mecanografiats i manuscrits, amb dibuixos del propi poeta, escrits entre el 1927 i el 1938. Aquestes són:

 

Edició facsímil de l’any 2018, que recull les poesies que Torres va confegir en els seus anys de joventut i al llarg de tres períodes diferents: durant els seus estudis de Medicina a Barcelona, la finalització dels estudis i l'obertura la consulta de metge i el primer any d’internament al sanatori de Puig d’Olena.

 

Recull més de 100 poemes originals escrits entre els any 1933 i 1938. Inclou trenta-dos poemes tramesos a l'escriptor Joan Sales.

 

També es podrà consultar l’única obra de teatre que va escriure, “Una fantasma com n’hi ha poques. Farsa en tres actes”, de l’any 1935.

 

 B.Estudis d’experts que analitzen l’obra del poeta lleidatà:

Aquesta publicació inclou les intervencions del I Simposi Màrius Torres, organitzat per la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida i dedicat monogràficament al gran escriptor de la ciutat de Lleida dins dels actes de celebració del centenari del seu naixement, l'any 2010.

 

Una recull de treballs científics sobre determinades qüestions del context literari del poeta i, també, sobre temes que donen prou compte de la seva polièdrica figura en el marc del 74è aniversari de la mort del poeta.

Infolleida