Icelandair aterra a Alguaire

12/10/2019

És la principal companyia d'Islàndia | Es suma a la companyia noruega Norwegian i a la portuguesa TAP per fer tasques de reparació i manteniment d'aeronaus

La principal aerolínia d’Islàndia, Icelandair, ha triat l’aeroport d’Alguaire per estacionar i reparar avions de la seua flota. A última hora de la tarda d’ahir van aterrar a les instal·lacions lleidatanes dos de les aeronaus d’aquesta companyia. Els treballs de manteniment els portarà a terme Aeronpark, Servitec (empresa de manteniment aeronàutic) i Aeroports de Catalunya. El secretari d’Infraestructures de la Generalitat, Isidre Gavín, va explicar que l’arribada d’Icelandair a Alguaire “confirma l’aposta pel desenvolupament de Lleida com a aeroport industrial de Catalunya”. Les aerolínies retiren de la circulació els avions quan no estan en servei o quan han de dur-hi a terme revisions. Per fer-ho, els desplacen a unes instal·lacions amb espais per estacionar durant llargs períodes a un preu competitiu, com és el cas d’Alguaire.

Icelandair s’afegeix així a dos aerolínies més que ja han anunciat que repararan els seus avions a Alguaire. Es tracta de la companyia noruega Norwegian, que portarà en els propers dies dos aeronaus a l’aeroport lleidatà, com ja va avançar SEGRE. De la mateixa manera, l’empresa desplaçarà dos dels enginyers que la companyia té a la base de Barcelona per als treballs de manteniment.

De moment, Norwegian treballarà a Alguaire aquest hivern i en funció de les necessitats estudiaran una pròrroga del servei. També es preveu l’arribada d’avions de la companyia portuguesa TAP.

L’activitat a l’aeroport es reforça en un moment en el qual s’han perdut els vols d’esquiadors de Neilson, que va confirmar la seua marxa la setmana passada arran de la fallida del gegant del turisme britànic Thomas Cook. Això va deixar el turoperador sense gran part dels avions que utilitzava per a la campanya d’hivern.

No obstant, aquesta temporada d’esquí arribaran els vols del turoperador suec Quality Travel. La Generalitat ja va assegurar que aquesta no era una “activitat estratègica” i el pla d’aviació fins al 2030 que prepara la Generalitat reserva les instal·lacions per a usos industrials (vegeu el desglossament). S’ha de recordar que que l’estacionament Aeronpark va rebre el primer avió als quatre anys de la seua inauguració, el desembre del 2017.

L’estacionament i manteniment d’avions és una de les “activitats estratègiques” que la Generalitat impulsa a l’aeroport d’Alguaire. La transformació de les instal·lacions en una plataforma industrial ha provocat un augment de les operacions d’enlairament i aterratge, que van passar de les 2.494 del 2017 a les 6.063 de l’any passat (la qual cosa implica un creixement del 143 per cent en només un any). Això és en gran part a causa de l’arribada a l’aeroport lleidatà de l’acadèmia lituana de formació de pilots BAA Training. Així mateix, Alguaire va acollir pràctiques de vol de diverses aerolínies i proves d’un grup d’estudiants de l’UPC que treballa per llançar un coet a l’espai.

FOTO: Segre

SEGRE