Entitats locals cobren de l'Estat fins a 50 milions d'euros de la liquidació del 2022

27/09/2024

Són 25 per a la Diputació, 9 per a la Paeria i 15,3 per als altres 230 municipis de Lleida

Ajuntaments i diputació de Lleida reben aquest any del Govern central fins a 50 milions d’euros no previstos procedents de la seua participació en els tributs de l’Estat (PTE) després de la liquidació dels comptes del 2022.

Segons van confirmar el ministeri d’Hisenda i algunes de les corporacions, a la Diputació se li han consignat 25 milions d’euros més; a l’ajuntament de Lleida, una mica més de nou milions; als de Tàrrega i Balaguer, uns 989.000 euros i Mollerussa ha cobrat 830.000 euros més. Bellpuig ha rebut uns altres 280.000 euros, una xifra similar a la d’Agramunt. Són només alguns exemples dels ingressos no previstos a Lleida, fins a sumar 15,3 milions d’euros, sense comptar els de l’ajuntament de la capital (9) i la Diputació (25).

Aquests imports, procedents del càlcul definitiu dels comptes del 2022, se sumen a les entregues a compte al llarg d’aquest 2024, que de cara al pròxim 2025 s’incrementaran en una mica més d’un 13%, segons ha anunciat el Govern central. 

Alguns ajuntaments han aprofitat aquests ingressos de més per portar a terme inversions ja previstes però que fins ara es preveien finançar recorrent al crèdit bancari, és el cas de Tàrrega. Per la seua banda, a Bellpuig, l’alcalde, Jordi Estiarte, va destacar com a projectes pendents la construcció d’un dipòsit d’aigua potable i la implantació de la recollida de residus porta a porta. Al seu torn, l’alcaldessa de Balaguer, Lorena González, va explicar que encara han d’estudiar-ho però no va descartar que l’import es destini a l’amortització de deute municipal l’any que ve.

Infolleida