Entitats culturals adverteixen del mal estat de patrimoni industrial i protegit a Lleida

28/02/2020

Edificis com les antigues fàbriques tèxtils de la Mata de Pinyana i Alfarràs o immobles com el Palau Montcada de Seròs i la casa de Valmanya d’Alcarràs || Sol·liciten que se’n freni la degradació

Entitats Culturals de Lleida alerten del mal estat del patrimoni industrial de Ponent, edificis que van acollir complexos tèxtils amb les respectives colònies de treballadors com els de la Mata de Pinyana, a Alguaire, el de l’extinta Mitasa, a Alfarràs, o l’antiga productora de sucre de Menàrguens, a la Noguera.

El Centre d’Estudis Comarcals del Segrià va advertir ahir del mal estat de conservació de la xemeneia de la Mata de Pinyana, on s’observen fissures i una important degradació de la base. A més, s’ha corbat més de l’habitual a causa del pes del niu de cigonyes que s’ha instal·lat a dalt de l’estructura. Així ho va assegurar Xus Llavero, responsable d’aquest organisme, que va afegir que se sol·licitarà a la Generalitat que vetlli pel trasllat d’aquest niu, si és necessari (vegeu el desglossament).

Llavero també es va referir al mal estat en el qual es troba la fàbrica modernista d’Alfarràs. L’ajuntament és el propietari de l’antiga fàbrica de Filatures Casals, que va tancar el 2005 sota la denominació de Mitasa. Durant el mandat anterior, el consistori socialista va elaborar un pla director per recuperar part de les instal·lacions clausurades, una cosa que l’actual govern de Junts per Catalunya està revisant per a la requalificació, que permetrà la reconversió en museu.

Per ampliar informació accedeixi a SEGRE 

SEGRE