Els sindicats fan balanç de la campanya fructícola

16/08/2018

Reclamen preus més equitatius per als productors

Any de relativa calma en el sector fructícola a les terres de Lleida. Desprès de la crisi de preus que va experimentar la fruita de pinyol l'any 2017, enguany sembla que els preus han remuntat i se situen entre 40 i 55 cèntims el quilo. Això es deu a la baixada de la producció en més d'un 20%, degut a les pedregades i les pluges intenses d'aquest hivern i primavera. Tot i així, els sindicats agraris no es mostren satisfets amb els preus actuals ja que els queda poc benefici desprès de cobrir els costos de producció. Es queixen, al mateix temps, que el preu que paga el consumidor no és equitatiu amb el que ells reben.

Si amb aquesta baixada de la producció, els preus no són satisfactoris; sindicats com Asaja, Unió de Pagesos i JARC es mostren preocupats amb la campanya de l'any vinent quan els camps recuperaran el seu potencial productiu. Temen que es torni a produir una crisi de preus com la del 2017 que va fer imprescindible una retirada extraordinària del mercat de 20 mil tones de fruita d'ós.

Una de les solucions que proposen si es torna a produir aquesta sobreproducció es posar en marxa un pla d'arrancades i de reconversió del sector, per tal que els pagesos apostin per altres varietats com figues i magranes o per la fruita de llavor com les pomes i peres.
Marc Tàsies (Lleida TV)