Els preus baixen fins a nou dècimes el mes de setembre a la província de Lleida

16/10/2024

Els afiliats estrangers augmenten a Lleida un 3,91 per cent el mes de setembre

L’índex de preus de consum (IPC) a la província de Lleida es va frenar el mes de setembre a l’1,6 per cent interanual, nou dècimes menys que el mes anterior, segons les dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En general, tots els grups de productes registren una caiguda de preus, destacant els de la roba i el calçat amb un 4,9% (2,3 punts menys), l’habitatge, l’aigua, electricitat i combustible amb un 1,5% (1,9 punts menys), els aliments i begudes no alcohòliques amb un 2,4% (1,1 punts menys), o les begudes alcohòliques i el tabac amb un 3,3% (0,5 punts menys).

En canvi, pugen els preus de la sanitat, els restaurants i els hotels i l’ensenyament. A Catalunya, l’IPC va caure fins a l’1,7% al setembre, set dècimes menys respecte al mes anterior. Es tracta de la variació interanual més baixa des del març del 2021 (+1,3%), quan va començar la crisi de preus per l’esclat de la guerra a Ucraïna.

El descens es deu a la baixada dels combustibles i carburants i productes energètics i a l’increment més moderat del preu dels aliments i de l’electricitat. En el conjunt de l’Estat, l’IPC es va frenar al setembre a l’1,5% interanual, vuit dècimes menys que el mes anterior, per l’abaratiment dels carburants i lubricants, mentre que la inflació dels aliments es va retallar set dècimes, fins a l’1,8%, la taxa més baixa des del setembre del 2021.

D’aquesta manera, l’INE confirma d’aquesta manera la dada d’inflació avançada fa dos setmanes, i també la taxa d’inflació subjacent (sense energia ni aliments no elaborats), que es va situar en el 2,4% interanual, tres dècimes per sota del mes anterior.


Els afiliats estrangers augmenten a Lleida un 3,91 per cent el mes de setembre

Els afiliats estrangers a la Seguretat Social a la província de Lleida es van incrementar un 3,91 per cent al setembre en comparació amb el mateix mes de l’any passat, pujant fins als 50.740. Segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, les llistes d’afiliats van sumar 1.909 treballadors estrangers més respecte a fa un any. Tanmateix, amb la fi de la campanya agrària a la província, els afiliats al setembre van descendir en 3.965 persones respecte al mes d’agost, o el que és el mateix, un 7,25% respecte al mes anterior.

A Catalunya, els afiliats estrangers van augmentar un 5,5 per cent al setembre en comparació amb el mateix mes de l’any passat, pujant fins als 686.235. Les llistes catalanes van sumar un total de 36.156 treballadors respecte a fa un any i van registrar un nou rècord històric. La dada catalana és la més alta en aquest mes dels registres i el quart més elevada de la història, al darrere de juny, juliol i agost d’aquest any.
Infolleida