ACTUALITAT
El sector ramader prova de salvar les primes a la cogeneració amb purins al Congrés
En joc la gestió de 100.000 t i Junts, ERC, PNB i PP busquen una pròrroga
La pròrroga de les primes per a les factories de cogeneració elèctrica que també dessequen i/o composten purins mentre es reconverteixen en plantes de biogàs ha entrat en via de solució després de la incorporació d'una esmena a la llei que regula els drets d'emissions de CO2, malgrat que aquesta iniciativa corre risc de ser neutralitzada d'aquí a uns dies.
La gestió de 100.000 tones de purins de les granges de porcs d’Alcarràs a partir de l’1 de gener es manté en l’aire com a conseqüència d’un embolic legal que, de retruc, posa en la mateixa situació per a d’aquí a dotze mesos la de 110.000 tones a Miralcamp.
El Govern central va decidir fa ja temps limitar a 25 anys el període durant el qual les plantes de cogeneració podien percebre primes per millorar la rendibilitat, i aquell termini es compleix el proper 31 de desembre per a Desimpacte de Purins, la factoria de la multinacional portuguesa CapWatt que gestiona a Alcarràs 100.000 tones anuals de purins, i un any després per a la de Valoracions Agropecuàries a Miralcamp, que en processa 110.000 més.
El final dels ajuts públics suposa que l’activitat de cogeneració, la calor de la qual s’utilitza per assecar les dejeccions, passaria a ser deficitària. En el primer cas, el tancament de les plantes deixa sense destinació els purins de les granges de 85 famílies, que s’exposen a suportar sobrecostos conjunts de fins a mig milió d’euros (cinc per tona) en el transport fins a un nou pou.
El problema ha entrat en via de solució gràcies a una esmena que planteja prorrogar dos anys les primes a les plantes que passaran a produir biogàs i que va ser introduïda en el text de la llei sobre el Règim de Comerç dels Drets d’Emissió de Gasos amb Efecte d’Hivernacle per Junts, que en té preparada una altra per posar demà a la de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari, tant una com l’altra en fase de ponència.
La primera va tirar endavant amb el suport d’ERC, PNB i PP i l’única oposició de PSOE i Sumar, la qual cosa, tret de sorpreses, en garanteix la ratificació tant a la comissió com al ple. Tanmateix, ahir saltaven les alarmes al conèixer-se que el Govern central maniobra per suspendre la Comissió de Transició Ecològica prevista per demà dijous, una cosa que, si passés, impediria la pròrroga al no poder ser aprovada la llei en l’últim ple de l’any, el del dia 19.
De fet, els partits de la coalició governamental van intentar suspendre la ponència dimarts després de debatre’s l’esmena, tot i que van perdre la votació que va forçar sobre això l’oposició. “La pròrroga els donaria dos anys de viabilitat per passar a biogàs i permetria gestionar els purins durant aquell temps”, va assenyalar Isidre Gavín, diputat lleidatà de Junts.
Diverses desenes de ramaders es van manifestar ahir a les instal·lacions de Desimpacte de Purins a Alcarràs per reclamar la pròrroga. “La demanem per poder tirar endavant les nostres explotacions”, va dir Jordi Siscart, responsable del sector porcí de JARC. “Necessitem aquesta pròrroga per a les plantes que es volen reconvertir”, va anotar Jordi Jové, d’Unió de Pagesos.