El sector fructícola fa balanç

14/12/2018

En una jornada celebrada a Corbins s'han posat de manifest les preocupacions del sector i s'han donat a conèixer les dades de sinistralitat al camp català

La major problemàtica que afronta a hores d’ara el sector de la fruita dolça a Catalunya continua sent el veto rus, que provoca un excedent productiu del 26% que no troba mercat en altres destinacions. Això agreujat a la crisi del mercat interior espanyol i la davallada del consum fa que sobrin prop de 180 milions de quilos l’any entre Catalunya i Aragó.

Una solució passa per recuperar el mercat intern a través de les circumscripcions econòmiques, creades pel Departament d’Agricultura i que han de permetre millorar la comercialització de la fruita dolça, sobretot en moments de crisi de preus, a través d’una sèrie de normes, acordades pel sector i d’obligat compliment, sobre les característiques del producte que va al mercat

Un element no menys significant que afecta el sector és l’augment dels índexs de sinistralitat. Enguany s’han comptabilitzat més de 80.000 accidents al camp català, d’entre els quals més de 400 de greus i 47 mortals. Molts, a causa de distraccions amb maquinària o en bolcaments de tractors sense l’arc de seguretat.

Aquestes i més dades s’han donat a conèixer aquest divendres a Corbins en una jornada sobre la recuperació del preu de la fruita i sobre l’Observatori de la sinistralitat laboral en el sector agrari.

Joan Llompart