El pubillatge es rebel·la

27/09/2019

Convoquen per avui una concentració de pubilles i hereus a la fira per defensar el seu paper en la cultura || Aposten per modernitzar-se però rebutgen la seua eliminació a Lleida ciutat

Els plans de la Paeria per reconvertir la figura de les pubilles a les festes de la ciutat, que a la pràctica ha suposat suprimir-les a la Fira de Sant Miquel i a les Festes de Tardor, ha provocat malestar i indignació entre les protagonistes d’aquesta polèmica. Així doncs, han convocat per avui una concentració de pubilles i hereus de diversos municipis de Ponent per assistir a la fira. Aquesta protesta té el suport del col·lectiu veïnal, que també es va mostrar molest al sentir-se “exclòs” de la decisió de l’ajuntament de prescindir de les pubilles a les Festes de Tardor. A primera hora d’aquesta tarda, joves de municipis com les Borges Blanques, Raimat, Almacelles o Aitona donaran suport a les joves de la capital del Segrià que ostentaven el títol aquest any per reivindicar el pubillatge com una manera de fomentar la cultura catalana i les tradicions, donant “veu” als joves. En declaracions a SEGRE, van reconèixer que s’ha de modernitzar la figura, sobretot a la ciutat, on creuen que s’ha quedat més antiquada, però rebutgen eliminar-la. Entre les propostes, demanen que a la ciutat també hi hagi hereus per equiparar la presència masculina a la femenina i que siguin més actius.

Per la seua part, el president de la Federació de Associacions de Veïns (FAV), Toni Baró, va expressar “indignació” per la postura de la Paeria respecte a aquest tema, al considerar que no se’ls havia informat que el canvi era tan imminent i que creien que tenien temps de presentar les seues propostes de cara a les Festes de Maig del 2020. En aquest sentit, va criticar aquesta falta d’informació i que s’hagi fet de “forma dràstica”.

Per expressar el seu malestar, Baró va assenyalar que han proposat diverses accions, sense voler polemitzar amb la Paeria, per la qual cosa han convidat les pubilles a les diferents visites institucionals que faran els veïns avui i el cap de setmana. De fet, Baró no va assistir ahir a la inauguració de la fira i ha proposat que no hi hagi cap representant veïnal al castell de focs. “No volem que aquesta polèmica sigui un reflex que no comptaran amb la participació dels veïns en altres qüestions”, va destacar. El president de la FAV va apostar per buscar una fórmula adaptada al segle XXI però mantenint la tradició.

La Paeria insisteix que buscarà una figura més representativa
La regidora d’Educació, Drets, Feminisme i Cooperació, Sandra Castro, va assenyalar ahir a aquest diari que mantenen la proposta de “reconvertir” la figura de les pubilles en una altra que sigui més representativa dels joves de la ciutat. Una proposta que es farà pública en els pròxims dies, va assenyalar, però que aposta perquè la nova figura tingui representació tot l’any, i no només a les festes, i que sigui escollida pels mateixos joves. Quant al malestar de les associacions, Castro va assenyalar que s’han fet reunions per demanar propostes i que no n’han rebut cap, encara que va insistir que a les Festes de la Tardor, les pubilles no tenien gairebé presència. “El model actual no és el que volem transmetre a les joves de la ciutat, fins i tot elles mateixes ho reconeixen, sinó que apostem perquè la joventut se senti representada d’acord amb els temps”, va explicar Castro. La regidora té una reunió amb les pubilles el dia 14 d’octubre.
Infolleida