El procés participatiu per elaborar el nou pla estratègic del Segrià 2023-27 obre les taules sectorials amb la sessió destinada a les alcaldies 

15/03/2023

Durant aquest mes de març se celebraran tres trobades sectorials més dedicades al sector agrari i agroalimentari (dia 23 a Alfarràs), al turisme i l’hostaleria (27 a Alcarràs) i als sectors d’indústria, comerç i serveis (28 a Vilanova de Segrià)

La seu del Consell Comarcal ha acollit avui la taula sectorial de representants polítics per tal d’elaborar el Pla Estratègic del Segrià 2023-27. La trobada ha comptat amb la participació de diverses alcaldies de la comarca i també del cap de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell, Josep Lluís Huguet.

La jornada d’avui ha estat dinamitzada per l’empresa Raiels, coordinadora i redactora del projecte, i ha girat al voltant de les línies estratègiques i dels temes que preocupen a les alcaldies de cara al futur. Així, s’ha parlat sobre identitat territorial i governança (capacitat per prendre decisions pròpies i una major cohesió Segrià-Lleida); les mesures que cal implementar per mantenir el sector primari arrelat al territori; la millora dels serveis de proximitat a les persones, amb més atenció a escala local i fomentant les oportunitats de treball i de vida en família; el dinamisme cultural i la valorització del patrimoni natural i cultural; l’accés a l’habitatge, amb una oferta social d’habitatge adequada; la transició energètica, potenciant les renovables tenint en compte el paisatge; l’oferta turística a nivell comarcal ben estructurada, de qualitat, sense prendre l’essència i fugint de les massificacions; les infraestructures al servei de la ciutadania, buscant que siguin autosuficients, equilibrades i amb les mateixes condicions de connectivitat a tot el territori; la retenció del teixit industrial comarcal, millorant el transport públic i les comunicacions, i la revalorització de la innovació, el talent i el capital humà, amb noves oportunitats laborals en entorns rurals que permetin l’arrelament als pobles.

Cal remarcar que aquest procés participatiu conviu en el temps amb un treball tècnic que, en base a la diagnosi socioeconòmica inicial i a les dades que ofereixi aquest procés, ha de servir per definir un pla d’acció que derivarà en la posada en pràctica de les accions previstes. 

El procés d’elaboració del Pla Estratègic preveu, doncs, la participació de les persones que viuen i treballen a la comarca a través de diferents tallers, per tal de poder escoltar i recollir les seves opinions sobre com creuen que és la millor manera d’encarar el futur de la comarca i incorporar-ho en aquest nou Pla Estratègic.

La segona trobada serà amb el sector agrari i agroalimentari i està programada pel 23 de març a les 17h a l’Escola Agrària d’Alfarràs. La tercera trobada, amb els sectors turisme i hostaleria, es realitzarà el dia 27 de març a les 17h a Lo Casino d’Alcarràs. La quarta i darrera trobada serà amb els sectors d’indústria, comerç i serveis, i es farà el 28 de març a les 16h a la Sala Cooperativa de Vilanova de Segrià.

Per a l’abril també hi ha previstes trobades per parlar sobre el futur de la comarca en els àmbits de serveis a les persones i cultura, que tindran com a escenaris Soses, Alguaire, Almatret i Sunyer.

Des del Consell es fa, un cop més, una crida a participar en aquestes trobades, totes les quals necessiten d’inscripció prèvia a través del formulari en línia a https://bit.ly/3JHdON5 o bé per correu electrònic a [email protected]. Es pot assistir a tantes trobades com es desitgi i s’anima a tot l’empresariat i entitats a participar-hi per recollir les seves necessitats, reflexionar-hi de manera conjunta i tenir-les en compte per a la redacció del Pla Estratègic del Segrià.

El procés d’elaboració d’aquest Pla Estratègic és una iniciativa de l’àrea de promoció Econòmica del Consell Comarcal del Segrià i està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Infolleida