El MAU d'Almacelles inaugurarà una retrospectiva de Manuel Molí

15/02/2018

El Museu d'Arquitectura i Urbanisme "Josep Mas Dordal" recupera en la mostra que obre la Festa de l’Aigua d’Almacelles, l’obra singular del pintor Manuel Molí (1936-2016), nascut a La portella i veí de Terrassa des de 1948. La mostra recull un total de 27 obres provinents de diferents col·leccions privades: Arnó-Vila, Sandra Artigues, Francesc Mestre, Salvador Mourullo i Molí i Carolina.

Molí va exposar i vendre la seva obra de manera preferent a Alemanya durant un parell de dècades, a la Galeria Buchholz, amb espais a Colonia, Berlin i Nova Iork. Va ser, una mena d’exili creatiu motivat potser per un desagradable episodi arran d’una primera exposició a Barcelona on, a causa d’una obra en què apareixia un general esbudellat que guardava una certa semblança amb el general Franco, el responsable de la Galeria va ser cridat a declarar davant del Tribunal d’Ordre Públic. L’artista i el galerista van sortir benparats gràcies a la intervenció providencial del magistrat i crític d’art Cesáreo Rodríguez-Aguilera, però Molí va quedar advertit dels perills d’exercir la llibertat d’expressió a Espanya.

Amb un relat naïf, la ingenuïtat i espontaneïtat, l’ autodidactisme, els colors brillants i contrastats així com la perspectiva acientífica captada a través de la  intuïció, mesclat amb la seva militància humanista i una actitud vital inconformista, Molí clamava contra la injustícia a través d’una obra crítica de contingut polític. Antifranquista i catalanista confés,  provinent del submón urbà, amb una fantasia desbordada, riquesa de matisos, línea delicada i pulcritud del traç.

Ara, deu anys després que la seva obra fos exposada, l’any 2008 a la seu dels Serveis territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, torna a les terres Lleida i ho fa de la mà de la mostra que ara es presenta a les sales temporals del Museu d’Arquitectura i Urbanisme “Josep Mas Dordal” d’Almacelles.

InfoLleida