El Consell Comarcal posa en marxa el projecte ‘Museus i Col·leccions del Segrià. Cada espai, mil històries’

03/04/2023

El projecte es diu ‘Museus i Col·leccions del Segrià’ i ha editat un quadríptic amb els espais museístics municipals i particulars visitables de la comarca

L’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià ha posat en marxa ‘Museus i Col·leccions del Segrià. Cada espai, mil històries’, un nou projecte que té com a objecte donar a conèixer i difondre el contingut de 26 espais expositius de la comarca, alguns dels quals no disposen de reconeixement oficial com a museu, però que ofereixen peces de col·leccionisme o difonen elements patrimonials.

La cap de Cultura del Consell, Teresa Malla, ho ha explicat tot dient que “l’objectiu és donar visibilitat a museus i col·leccions de la comarca, alguns dels quals no tenen el reconeixement oficial com a museu, però que esdevenen petits museus i col·leccions (tant de caràcter públic com privats) que creiem que cal preservar, donar a conèixer i impulsar, atès que recullen part de la nostra història i patrimoni cultural”.

De moment, el Consell Comarcal ha editat un quadríptic informatiu amb un directori d’espais i un mapa, una publicació que repartirà als ajuntaments i espais museístics, i que també estarà a disposició del públic a la recepció del Consell. Després de fer recerca per la comarca i de parlar amb tots els ajuntaments, s’han inclòs 26 espais expositius visitables de diverses temàtiques de 18 municipis. La imatge que s’ha triat per al quadríptic representa precisament aquesta varietat d’espais, mentre que el color escollit vol reflectir la vinculació amb la Terra de Ponent.

D’entrada, se n’ha fet una tirada petita, ja que se n’han imprès 1.500 exemplars. El motiu és que s’espera que el projecte animi a particulars i ajuntaments a conservar el patrimoni i a adaptar espais per a la difusió del patrimoni i, per tant, el fulletó es pugui anar actualitzant, de la mateixa manera que també es farà a la pàgina web del Consell.

Pel que fa als espais que ara per ara figuren al projecte són la Casa i Convent Santa Teresa Jornet i la Casa i Cova Pare Palau, tots dos a Aitona, el Centre d’Interpretació del Món Rural (CIMRA) i el Fossar-Centre d'Interpretació de la Història i Cultura d'Alcarràs, el Centre d'interpretació de la Guerra Civil Ermengol Piró (Alcoletge), l’Aeròdrom militar i el Museu de l’oli de la Cooperativa Sant Salvador d’Alfés, l’Espai Josep Lladonosa i Pujol (Alguaire), el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal (Almacelles), el Museu Pepe Guillermo (Almatret), la Galeria d’escultura heràldica Jordi Fornos (Almatret), el Museu Tonot i el Museu Casa Jan (Almenar), el Museu Local Arqueològic i la Casa museu Juanjo Jové i la col·lecció d’art i artesania (Artesa de Lleida), la Col·lecció de Nines Antigues La Buhardilla de Nancy (Benavent de Segrià), el Molí d’oli Ca l’Agustí (Alpicat), Corbins 2000 anys d' història, el Museu de la Pagesia i la Llar-Museu Cal Cabalé Sila (Maials), la Col·lecció d’escultures i relleus de Jaume Gort (Montoliu de Lleida), l’Espai Cultural i Patrimonial de Puigverd de Lleida, el Museu de les Eines del Camp (Sunyer), el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i el Museu local Josep Jané i Periu (Torrebesses), el Museu de l’Evolució (Torres de Segre) i la Sala cultural Macià Polo Verdú-Espais de memòria (Vilanova de la Barca).

La intenció és que aquest llistat es pugui ampliar més endavant amb col·leccions que ara existeixen però que no són visitables o altres que s’estan restaurant, com ara l’antiga farmàcia de Llardecans. En aquest sentit, el projecte vol ser un incentiu per als ajuntaments i col·leccionistes privats per conservar el patrimoni, catalogar-lo i mostrar-lo. Tot plegat, amb l’objectiu global de donar a conèixer entre el gran públic el patrimoni existent, així com també promoure una ruta cultural a partir d’aquest material. 

Més endavant, dins el mateix projecte, es programaran accions de dinamització en alguns dels espais. La idea és que el projecte esdevingui una activitat anual més dins la programació cultural del Consell, i cada any es puguin dinamitzar espais diferents. Cal destacar, així mateix, que el projecte s’està desenvolupant amb la col·laboració de la UdL.

La informació al voltant del projecte ‘Museus i Col·leccions del Segrià’ estarà actualitzada en tot moment mitjançant un codi QR i a la pàgina web https://www.segria.cat/arees/cultura/patrimoni-comarcal/museus, on a més es detalla informació de cadascun dels espais que formen part d’aquesta iniciativa.

Infolleida