El Consell Comarcal del Segrià impulsa la campanya ‘Cavalcades reials, cavalcades reals’

01/12/2022

La campanya convida els ajuntaments a comptar amb un rei negre per representar Baltasar

El Consell Comarcal del Segrià ha impulsat, a través del servei comarcal de Joventut JoveSegrià i el programa per a joves amb vulnerabilitat Segrià Dinàmic, la campanya de sensibilització ‘Cavalcades reials, cavalcades reals’, que convida els ajuntaments a comptar amb un rei negre per a la cavalcada de Reis per tal de promoure unes festes amb valors i transmetre a la mainada el respecte per a totes les persones de la nostra comunitat.

La campanya informa sobre l’origen de l’anomenat ‘blackface’, una pràctica que es va posar en marxa al segle XIX al món del teatre segons la qual actors i actrius blanques es caracteritzaven com a persones negres per representar persones esclavitzades. Tot i que el Moviment afroamericà pels Drets Civils va aconseguir la prohibició del ‘blackface’, avui dia encara és habitual que persones blanques es pintin la cara per representar el Rei Baltasar, un costum que pot semblar innocent i inofensiu però que agredeix les persones negres.

El vicepresident i cap de l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià, Toni Bosch, explica que “l’objectiu de la campanya no és assenyalar ningú, sinó sensibilitzar els ajuntaments i la ciutadania per gaudir d’unes cavalcades més inclusives i respectuoses”. A més, “per tal d’acompanyar els ajuntaments, els oferim assessorament per part dels tècnics comarcals i material divulgatiu de la campanya”, destaca Bosch.

Des del Consell Comarcal es recomana als ajuntaments formar un equip de professionals en matèria d’antirracisme i establir mesures per detectar, reconduir i evitar agressions en l’entorn local.

Infolleida