El Consell Comarcal del Segrià fa una declaració institucional en defensa d'uns preus justos per a la pagesia i la fruita dolça

18/12/2019

El ple del Consell Comarcal del Segrià, celebrat aquest dimecres, ha aprovat una declaració institucional en defensa d'uns preus justos per a la pagesia i, en concret, per la fruita dolça i de pinyol. El president del Consell Comarcal, David Masot, ha destacat l’entesa entre totes les formacions polítiques en “una declaració institucional que denuncia un greu perjudici com és els preus injustos, en aquest cas per la fruita dolça, però que es podria fer més ampli a altres productes agrícoles com l’oli, i que provoca un perjudici a l’economia familiar i despoblació al nostre territori.”

El document, que es va aprovar també a la Diputació de Lleida, insta el govern espanyol a oferir ajuts directes als productors pels baixos preus i la reducció de mòduls de l’IRPF i els pagaments a la Seguretat Social. També demana al Ministeri d’Agricultura que apliqui una mesura d’arrencada d’arbres fruiters i insta al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat a continuar aplicant el Codi de Bones pràctiques del sector agroalimentari i a continuar fomentant el consum dels productes agraris produïts a casa nostra. D’altra banda, exigeix l’aplicació real i efectiva de la disposició addicional primera de la Llei de mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials i insta les administracions competents que estableixin les condicions reals perquè la nostra pagesia i ramaderia competeixin en igualtat pel que fa a les exigències i als estàndards de producció respecte a productes agraris d’altres contrades.

El ple també ha donat llum verda a una moció d’ERC en defensa de la llibertat d'expressió i la iniciativa política al Parlament de Catalunya. Pel que fa als temes ordinaris del ple, s’ha aprovat l’addenda de pròrroga per al 2020 del Contracte Programa 2016-2019 amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la modificació del preu públic per la prestació dels serveis socials bàsics i especialitzats, que l’any vinent serà de 10,76 euros/persona. En aquest sentit, la vicepresidenta i cap de l’àrea de Serveis Socials, Benestar i Família, Teresa Malla, ha explicat que “el Consell Comarcal està fent un esforç per millorar els serveis socials a la comarca, augmentant l’atenció d’urgència a les dones víctimes de violència  masclista i la contractació de dinamitzadors per a l’emancipació juvenil sense carregar en excés el cost als ajuntaments”.

A més, en l’àrea de serveis socials s’ha aprovat la creació de la comissió de coordinació de polítiques LGBTI i d’adequació dels formularis del Consell Comarcal del Segrià per garantir el dret de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, així com el segon pla de polítiques de dones a la comarca del Segrià. D’altra banda, el ple ha iniciat la incoació d’expedient de resolució del contracte de servei transport escolar a l’empresa d’autocars Ravigo SL per incompliment de contracte i no estar al corrent de pagament amb Hisenda. També s’ha aprovat un conveni amb l’Associació Leader Ponent per l’execució del projecte de la transició energètica a la comarca del Segrià i un altre conveni amb el Departament de Cultura per a la gestió del patrimoni documental del Consell Comarcal del Segrià i la comarca.

infolleida