El canvi climàtic al darrere de l’aparició de l’alga giosmina a l’embassament d’aigua potable d’Almacelles

03/12/2019

Arran de la gran sequera patida durant aquest estiu, hi va haver un canvi en l’origen del subministrament de l’aigua que transcorre pel Canal d’Aragó i Catalunya, i que nodreix el pantà que emmagatzema l’aigua de boca que després rep el tractament per fer-la potable a la planta que hi ha annexa a aquest embassament. Es dóna la circumstància que enguany, donat el canvi de la font originària de l’aigua (embassament de Joaquín Costa pel de Santa Anna), les altes temperatures registrades i altres condicionants, han fet que una microalga anomenada geosmina s’estengués per aquest embassament, obligant a la construcció d’un bypass que facilités l’aigua de manera directa a la planta potabilitzadora sense que passés per l’embassament i que aquesta no estigués contaminada per la microalga.

 

Val a dir que tot i que aquesta microalga no és tòxica sí que dóna un gust desagradable a l’aigua que la fa del tot inapropiada per a l’ús de boca.

 

Per tal de solventar aquest problema, caldria fer un tractament a l’aigua de l’embassament i adquirir uns filtres mitjançant llit de carbó actiu granular posterior a l’actual sistema de filtració per arenes de sílex que treguin el mal sabor de l’aigua. Aquesta inversió està valorada en 150.000 euros. A més, d’aquesta primera actuació, caldria una altra consistent en l’adequació de l’embassament que comportaria un buidatge, neteja, anivellament de talussos i l’aplicació d’una làmina de geotèxtil i d’HPDE d’1,5 mm de 32.000 m2 soldada per permetre una neteja periòdica. Aquesta segona actuació requeriria d’una inversió aproximada addicional de 400.000 euros. No cal dir que aquestes inversions, d’una manera o altra, es veuran reflectides en el preu final que caldrà abonar per l’abastiment de l’aigua de boca.

 

Tal com es desprèn dels estudis realitzats, l’aparició d’aquesta microalga en aquestes latituds i la gran rapidesa en la seva expansió es deu, en gran part, al calentament de l’aigua ja en orígen, i en l’augment de nutrients i matèria orgànica que porta l’aigua en disminuir el seu volum en la zona de captació i en la major concentració eutròfica. Tots aquests condicionants fan que una microalga com la geosmina proliferi a gran velocitat i que sigui un dels primers indicis en veure com el canvi climàtic ja ens afecta en primera persona i en coses tan properes com és el gust de l’aigua que consumim, i el preu que acabarem pagant per obtenir-la.

Infolleida