El 5 i 6 de novembre Aitona acull les Jornades de formació i difusió didàctica sobre Robert Capa

02/11/2022

Al llarg de tot un cap de setmana s’organitzaran xerrades, noves sessions de la ruta “Robert Capa a Aitona”, recreacions històriques, visites guiades i concerts

L’Ajuntament d’Aitona ha presentat aquest dimecres 2 de novembre al matí, en una roda de premsa celebrada a la Diputació de Lleida, el programa d’activitats de les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona.

Es tracta d’una iniciativa impulsada pel consistori -amb la col·laboració de Memorial Democràtic- i que oferirà durant el cap de setmana del 5 i 6 de novembre diferents propostes lúdiques i divulgatives al voltant del pas d’aquest cèlebre fotoperiodista pel nostre municipi.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, posa en valor l’organització d’aquest esdeveniment i destaca que “vull agrair a totes les institucions col·laboradores i professionals participants la seva implicació en aquest projecte que des d’Aitona ens ha de permetre no només mantenir viva, dignificar i donar a conèixer la nostra història com a municipi, sinó també fomentar i preservar la memòria democràtica a les Terres de Ponent”.

Les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona són obertes al públic general i estan adreçades tant a professionals i persones especialitzades com a totes aquelles persones que vulguin conèixer de primera mà tant el patrimoni de la Guerra Civil com el reportatge fotogràfic de Robert Capa durant la matinada del 7 de novembre de 1938 a Aitona.

Dissabte, 5 de novembre

Les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona començaran el dissabte 5 de novembre amb el seminari “La Guerra Civil, una mirada des d’Aitona”.

Tindrà lloc de 10 a 13.30 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Aitona i hi intervindran els següents professionals:

  • 10.15 h: “La batalla del Segre. El reportatge de Robert Capa”, per Pol Galitó.
  • 11 h: “La Guerra Civil i el patrimoni. La creació de la ruta Robert Capa”, per Joan-Ramon González.
  • 12 h: “La fotografia de la Guerra Civil. Robert Capa, fotògraf de guerra”, per Josep Ignasi Rodríguez i Pilar Echauz.
  • 12.45 h: “Les noves tecnologies i la difusió de la Guerra Civil. El cas de la ruta Robert Capa”, per Hèctor Atienza.

Diumenge, 6 de novembre

I ja l’endemà, diumenge 6 de novembre, les Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona es completaran amb diferents propostes lúdiques:

  • “Gaudeix la ruta Robert Capa a Aitona”: a la Serrabrisa, de 10 a 13 h.
  • “Soldats a la Serrabrisa. Recreació històrica en la Ruta Robert Capa”, per Ejército del Ebro, Recreació i Patrimoni Junts i ARH Montserratí: a les 10 h.
  • Visita guiada a la ruta Robert Capa: a les 10.30 h, per Pol Galitó i Joan-Ramon González.
  • “Cançó de trinxera republicana”: concert de Ramon Redorta, a les 12 h.

En què consisteix la “Ruta Robert Capa”?

La ruta “Robert Capa a Aitona” cobreix una distància de prop d’un quilòmetre per l’entorn d’Aitona i consta d’un total d’onze estacions. En cadascuna d’elles s’hi han habilitat plafons informatius en diferents idiomes (català, castellà, aranès, anglès i francès) on s’explica detalladament les passes del fotoperiodista Ernö Friedmann -conegut amb el pseudònim Robert Capa- per Aitona  el 7 de novembre de 1938. Al principi de la ruta, a més, també hi ha quatre panells on es parla de la figura de Robert Capa i de l’origen de les seves fotografies.

Robert Capa va documentar fotogràficament la darrera ofensiva de l’exèrcit republicà a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, que pretenia arribar a Fraga i facilitar la retirada de les tropes que portaven lluitant a l’Ebre des del 25 de juliol. L’atac va tenir com a escenari diversos emplaçaments de La Serrabrisa i va ser repel·lit de forma contundent per les tropes franquistes.

Infolleida