El 29 de març s'obre el període de preinscripció per al nou curs escolar, que començarà el 12 de setembre

25/03/2019

El Departament d’Educació ofereix per al proper curs 40.357 grups d’educació infantil, primària i ESO. Un total de 3.102 grups corresponen a P3, i 2.928 a 1r d’ESO, els cursos on hi ha una major participació a la preinscripció

El Departament d’Educació obre aquest divendres 29 de març el període de preinscripció per al nou curs escolar als ensenyaments d’educació infantil, primària i secundària, curs que començarà el 12 de setembre. El curs 2019-2020 s’oferiran un total de 40.357 grups d’educació infantil, primària i ESO, i pels ensenyaments postobligatoris, 7.863 grups. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha presentat avui l’oferta en roda de premsa, i ha destacat que “entenem la planificació de l'oferta com una eina de lluita contra la segregació escolar” i que “s'ha fet amb una planificació conjunta amb els municipis”.
 
El titular d’Educació també ha explicat que enguany en la preinscripció es podran aplicar criteris del Pacte contra la segregació escolar, “atès que actualment no contradiuen la normativa vigent i, per tant, la Inspecció d’Educació pot aplicar els criteris sempre que hi hagi consens en el territori”. Bargalló ha concretat que “en aquells casos en què la Oficina Municipal d’Escolarització (OME) o taula d’escolarització ha acordat efectuar alguns canvis dels previstos en el Pacte contra la segregació, la Inspecció els podrà aplicar”.
 
A P3 i a 1r d’ESO és on hi ha més oferta de grups, atès que a P3 és on els alumnes entren al sistema educatiu per primera vegada, i a 1r d’ESO es produeix el canvi als centres públics entre escoles i instituts. Així, a P3 s’ofereixen 3.102 grups entre escola pública i concertada –els mateixos que l’any anterior-, i a 1r d’ESO, un total de 2.928 grups, 35 grups més que el 2018. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “no derivarem a la concertada a cap família que hagi demanat places públiques. Tenim menys nascuts i la mateixa oferta, però si cal, augmentarem algun grup”.
 
A educació secundària obligatòria és on es dona un increment d’oferta major de grups respecte l’any anterior, amb 227 grups més, atès que en aquesta etapa educativa és on hi ha més creixement de població escolar –el curs que ve l’oferta serà d’11.408 grups-. Tota la planificació de grups nous s’ha fet conjuntament amb els municipis, i a partir de criteris per lluitar contra la segregació escolar. Algunes de les mesures aplicades ja en aquest procés de preinscripció s’han treballat en la línia del Pacte contra la segregació signat la passada setmana amb més d’un centenar d’ajuntaments, i que és fruit de la col·laboració i treball conjunt entre el Departament d’Educació i el Síndic de Greuges.
Infolleida