Diputació i l'IRTA comparteixen els bons resultats de la plataforma d'ametllers de Maials

10/10/2018

En una jornada tècnica en què hi han participat mig centenar d'empresaris i productors

Aquest dimecres, una cinquantena d’agricultors productors d’ametlla s’han congregat a Maials per conèixer les conclusions del projecte que està duent a terme la Diputació de Lleida juntament amb l’IRTA per estudiar la variabilitat de les produccions d’ametller segons la dotació de reg.

Es tracta d’una iniciativa a 10 anys vista inspirada en els models d’investigació de Calífornia; la zona amb més producció d’ametlla del món.

Avui, després de 3 anys, la plataforma ha assolit els 1.500 quilos de gra per hectàrea. O el que és el mateix, els ametllers de la finca experimental han arribat als mateixos nivells de producció que els arbres de 5 anys; el que demostra que hi ha una relació directa entre la dotació de reg, l’increment de la producció d’ametlla per hectàrea i l’assoliment d’un major creixement dels arbres.

Aquesta i d’altres conclusions s’han compartit amb empresaris i productors en una jornada tècnica destinada a facilitar la  incorporació dels nous regadius a les finques d’ametllers.

El projecte, que te un cost proper al milió d’euros, seguirà endavant fins l’any 2025, i en vista dels bons resultats obtinguts fins ara, s’espera que les futures produccions puguin superar els 3.000 quilos per hectàrea.

Joan Llompart