Creen el pastís ‘La Tortada’ a Almenar per la quarta edició d’una Fira Tast que tindrà tallers gastronòmics i degustació de plats elaborats

19/10/2022

La sala polivalent i voltants tornaran a acollir una fira que se celebrarà els dies 22 i 23 d’octubre

 

La Fira està organitzada per la Paeria d’Almenar i l’Associació Tastar i Menjar. Segons ha explicat Teresa Malla, el producte estrella d’aquesta edició serà un nou pastís, creat pel Gremi de Forners i Pastissers de les Terres de Lleida, que portarà el nom de ‘La Tortada’ i que –amb productes de km 0 i d’elaboració personalitzada– vol donar significat a aquesta fira i també al fet que el passat mes de juny el municipi va recuperar el tractament de Paeria, perdut arran del decret de Nova Planta del 1714.

 

Malla ha recordat que el nom de ‘tortada’ havia quedat obsolet, però gràcies a Elisabeth Morón, que recordava que la seva padrina li parlava d’aquest producte, va poder descobrir que, abans, del procés de fer un pastís se’n deia ‘fer una tortada’, “i per això l’hem volgut recuperar”. També ha fet referència a la possibilitat que el tast del producte quedi registrat com a rècord Guinness, ja que es farà una ‘tortada’ de forma allargada de 10 metres.

 

En aquest sentit, Pau Borràs ha afegit que “això forma part de la història de cada poble, i la gastronomia és una cosa que queda en les persones. Normalment, si organitzes algun esdeveniment, si poses algun producte a taula, veuràs que tens èxit”. A més, ha dit que “la tortada quedarà com a producte únic; si el volem comprar haurà de ser fet a Almenar”.

 

Elisabeth Morón ha recordat que abans “es feia amb ous, farina, oli i poca cosa més, i amb això van crear la tortada. La farcien del producte de temporada que fos, com per exemple, la melmelada de préssec”.

 

Per la seva banda, Jordi Verdú ha recordat la importància pel municipi d’Almenar de recuperar el tractament de Paeria, “perquè ens identifica a tots nosaltres però també a tot el territori”.

 

Conjuntament amb el pastís, també es presenta una galeta feta amb el logotip ‘Almenar té àngel’, que es va presentar l’any 2021, i que està format per una senzilla línia que dibuixa el contorn del campanar de l’església de Santa Maria en forma de “A” (d’Almenar), que és la referència visual del municipi. El logotip s’utilitza com a marca pròpia en els establiments del municipi.

 

La fira s’iniciarà dissabte, dia 23, a les 11.15 hores, amb una cercavila, que donarà pas al primer dels tallers previstos (12.00 hores), a l’espai de les carpes.

 

Entre d’altres, destaca el primer acte previst per a la tarda, amb la xerrada i exposició de més de 100 varietats de ‘tomates’, a càrrec d’Antoni Català Mongay.

 

Durant tot el dissabte, hi haurà parades i inflables per a la canalla. També hi haurà l’entrega de dibuixos ‘El meu plat preferit és...’ o el sorteig de dos llibres, a la Biblioteca Ramon Berenguer IV, a tots aquells que hagin portat una recepta d’allioli.

 

El diumenge, dia 23, s’iniciarà amb un esmorzar popular de selló i porró (9.00 hores), previ als tastets amb els plats elaborats i la taula temàtica (13.00 hores), i una degustació dels plats elaborats amb productes de proximitat i la cloenda oficial de la Fira.

 

Per a més informació: https://almenar.cat/municipi/festes-i-fires/fira-tast/programa-iv-fira-tast-2022/programa-iv-fira-tast-2022

 

Infolleida