Consens a Alcarràs per a consolidar la memòria del President Macià a la localitat

09/01/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs es reuneix amb la plataforma Salvem Casa Vallmanya per estudiar horitzons de col·laboració.

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Alcarràs amb l’alcalde, Jordi Janés, al capdavant s’ha reunit aquest 8 de gener a l’ajuntament de la vila amb representants de la plataforma Salvem Casa Vallmanya per tal “d’identificar horitzons comuns” de posada en valor del llegat del President Macià a Alcarràs. A la trobada, l’alcalde, Jordi Janés, ha constatat l’estat d’un immoble que ja ha perdut part de la teulada, presenta una esquerda a una de les façanes laterals i exigeix, per la seva consolidació i recuperació, una inversió d’1’5 milions d’euros que l’Ajuntament d’Alcarràs no pot assumir en solitari.

Durant la reunió, el primer tinent d’alcalde, Manel Ezquerra, ha recordat també als portaveus de l’entitat que el consistori explora també altres opcions complementàries o substitutives que implicarien capital privat. “Així és, s’ha parlat amb un propietari que mostra interès i que estaria disposat a permetre visites i a que l’Ajuntament organitzés activitats un cop rehabilitada la casa”. Una solució d’aquest tipus permetria, assenyala l’alcalde, Jordi Janés, activar per la Casa de Vallmanya una solució similar a la que permetrà convertir en espai de memòria del catalanisme la casa a la qual Macià, a Prats de Molló, va planificar l’any 1926 la expedició que havia de servir per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i convertir-la en una república independent:

“La vil·la Denise, que així es diu, ha estat comprada en dates recents per un particular que la cedirà a una associació la qual s’encarregarà de rehabilitar-la per donar-hi un ús públic. A Alcarràs, explorem també aquesta via, no ens tanquem a res i així els hi em dit als representants de la plataforma. La Casa de Vallmanya i el seu futur ens ocupen i preocupen igual que tot el patrimoni que conservem al poble. Ara mateix, hem iniciat les tasques de recuperació del Pou de Gel del s. XVII que tenim al centre gràcies en part a una subvenció i, també aquest 2020, hem actuat a Ca l’Hereu i hem impulsat una acció de crowdfunding per realitzar obres de consolidació a l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció. Tan debò hi hagués diners per fer tot alhora, perquè el patrimoni s’ho val, però els recursos que tenim no són infinits i hem de treballar plegats per trobar solucions eficients que no impliquin una descapitalització del consistori. Cal buscar subvencions externes i que rehabilitar aquest immoble, que també té interès com a exemple de casa pairal, no repercuteixi negativament a les finances municipals”, explica el primer edil alcarrassí.

Petició d’ajuda a les administracions de rang superior i a la Fundació Josep Irla

La trobada d’aquest 8 de gener arriba després de trametre el consistori a finals de desembre un seguit de cartes dirigides al vicepresident de la Generalitat amb funcions de President, Pere Aragonès, al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, al president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras i al ministre de Cultura del govern de l’Estat espanyol, José Manuel Rodríguez Uribes en demanda d’ajuda per iniciar “tan aviat com es pugui” la recuperació de la memòria del President Macià a l’alcarrassina Casa de Vallmanya: 

“Tenim clar que cal recuperar el llegat del President Macià al nostre poble, però ens fa falta l’ajuda d’altres administracions i entitats perquè no podem fer-ho sols. La situació a la qual ens vam trobar les finances municipals és la que és i, per posar en valor la Casa de Vallmanya i mantenir alhora els serveis que necessiten els nostres veïns, necessitem un compromís d’inversió per part de les administracions de rang superior i les fundacions a les quals ens hem dirigit. Ara, hem de veure quina és la resposta”, explica Jordi Janés. "La Casa és patrimoni històric però, per rehabilitar-la, necessitem implicació externa en forma d'ajuts d'altres administracions. Més enllà de la seva vinculació amb Macià, la casa ens parla d'unes maneres de viure i treballar pròpies d'altres èpoques i aquí rau també el seu interès", explica Dolors Gòdia, regidora de Patrimoni.

 

Infolleida