Ciència i Innovació concedeix un préstec a Piscifactoria Santa Ana d’Alfarràs per innovar en maquinària generadora d’oxigen

04/02/2022

El préstec concedit és de 400.140 euros per desenvolupar el projecte

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha visitat avui les instal·lacions de Piscifactoria Santa Ana, situada a Alfarràs i dedicada de forma íntegra a la cria de truita arc iris.

 

La planta productiva d’Alfarràs, que s’abasteix del riu Noguera Ribagorçana, és un dels tres centres productius a Espanya de Pisicifactorias Andaluzas S.A, fundada l’any 1969 a la localitat granadina de Loja i amb altres dos centres de cria de truita a Granada, a més a més d’una planta pròpia d’elaboració i processat per comercialitzar la truita, tan fresca com congelada, sencera o filetejada.

 

Acompanyat per l’administrador de Piscifactoria Santa Ana, Pablo Medina, y la responsable del servei veterinari de l’empresa, el subdelegat ha seguit les explicacions sobre el sector de l’aqüicultura i la cria de truita arc iris d’aquesta planta que ocupa unes instal·lacions de 5.000 metres quadrats a les afores d’Alfarràs. Amb el pas dels anys i la progressiva modernització de les instal·lacions, la planta ha passat dunes 60 tones anuals de producció de truita l’any 2000 a les 1.000 tones actuals, segons les dades facilitades per l’empresa. La piscifactoria controla tot el procés de traçabilitat en la cria de les truites per garantir la qualitat del producte final i complir amb les estrictes exigències sanitàries i de benestar animal dels clients.

 

Recentment, el ministeri de Ciència i innovació, a través del Centre per al Desenvolupament Tecnològic e Industrial (CDTI), ha inclòs Piscifactoria Santa Ana en el llistat de concessió de préstecs per a dur a terme projectes d’investigació, desenvolupament i innovació.

 

En concret, es tracta d’un projecte d’innovació en maquinària generadora d’oxigen per a la cria en piscifactories que contempla també la instal·lació de sistemes d’energia fotovoltaica a la planta, així com sistemes d’autocontrol d’oxigen a les piscines de cria per optimitzar-ne les quantitats necessàries i assegurar el benestar dels peixos. El projecte té un pressupost de 470.750 euros i el préstec concedit pel CDTI és de 400.140 euros.

 

En el decurs de la visita, el subdelegat José Crespín s’ha referit a “l’important impuls que aporten els préstecs del CDTI per acompanyar les iniciatives de creixement i innovació de les empreses de qualsevol sector productiu que volen millorar la seva competitivitat i processos de qualitat” i ha destacat que “la  implementació de sistemes d’eficiència energètica és, a més a més, una clara aposta de les empreses per contribuir a  la necessària sostenibilitat mediambiental”.

 

Piscifactoria Santa Ana ha col·laborat en totes les edicions celebrades fins ara de la Mostra Gastronòmica de Truita de Riu d’Alfarràs aportant tot el peix necessari per a les degustacions adreçades a veïns i visitants per promocionar el consum d’aquest producte.

Infolleida