Censats 450 nius d'orenetes a Vilanova de Segrià

31/07/2020

És el municipi que en té més entre els lleidatans que participen al 'Projecte Orenetes' de l'Institut Català d'Ornitologia

El municipi de Vilanova de Segrià és, entre els de la demarcació de Lleida que participen al 'Projecte Orenetes' de l'Institut Català d'Ornitologia, el que té més nius d'aquesta au protegida, amb un total de 450 censats, dels quals 271 estan ocupats i 153 trencats, segons han pogut constatar enguany els voluntaris que participen al projecte. Es dona la circumstància que l'anterior recompte de nius, fet l'any 2009, se'n van censar 309, dels quals 85 ocupats. A la demarcació, segueix el municipi de Sort amb 414 nius. En total, al 'Projecte Orenetes' hi participen de moment 108 poblacions de Catalunya, Balears, Andorra i País Valencià.


El 'Projecte Orenetes' és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia, d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears, País Valencià i Andorra.

S'adreça a qualsevol persona o col·lectiu que, sense necessitat de tenir coneixements previs sobre els ocells, vulgui participar en un projecte de seguiment d'aquesta espècie de gran interès com a indicador ambiental. El projecte està especialment pensat per:

  • Centres educatius, en especial cicles superiors de l'Ensenyament Primari, Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i Batxillerat que vulguin utilitzar l'estudi de les orenetes cuablanques de la seva localitat com a eina pedagògica.
  • Associacions d'Escoltisme, Esplai i Lleure que vulguin participar en l'estudi de l'oreneta cuablanca  com una forma d'endinsar-se en el coneixement de la natura.
  • Persones de qualsevol edat que voldrien participar en projectes de seguiment d'ocells però que no disposen de coneixements per participar en projectes més complexos.
  • Ornitòlegs aficionats i professionals que vulguin contribuir al coneixement d'aquesta espècie.

Per a més informació:
https://www.orenetes.cat/resum-municipi/
Infolleida