Alumnes de l'Institut d'Alpicat fan un llibre inèdit sobre dones de Lleida

07/03/2019

Els estudiants de 2n d'ESO han entrevistat 40 dones de relleu a la província i n'han explicat les vivències professionals en un llibre titulat: ‘Dones de llibre. Lleidatanes que ens inspiren’

L’Institut d’Alpicat és al capdavant d’un projecte pioner a casa nostra consistent en la publicació d’un llibre dedicat a les dones de Lleida. La iniciativa, que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Alpicat, de l’editorial Mosaics Llibres i de l’Institut Màrius Torres, i donarà com a resultat una obra titulada ‘Dones de llibre. Lleidatanes que ens inspiren’.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència de la directora de l’Institut, Àngels Claramunt; del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Carles Vega; la directora de Mosaics Llibres, Mertxe París; Cèlia Calvo, directora de l’Institut Màrius Torres; Isidre Fernández, presidenta de l’AMPA, i Javier Samper, vocal; i de l’alcalde d’Alpicat, Joan Gilart, a més dels alumnes del centre, que han participat activament en l’acte.

El repte era publicar un llibre dedicat a les dones de Lleida, de qualsevol comarca, vives i rellevants en àmbits diversos, que haguessin destacat per la seva singularitat, empenta, creativitat, iniciativa… La idea era dedicar una pàgina a cadascuna, una trentena. Noms com ara les escriptores Rosa Fabregat, Rosario Curiel i Maria Barbal, la cantautora Meritxell Gené, la gimnasta Montse Martín, la restauradora Teresa Carles, la periodista Anna Sàez, l’artista Mireia Serra ‘Lily Brik’, la il·lustradora Sònia Alins, la catedràtica en biotecnologia Teresa Capell, la política Meritxell Serret i la psicòloga Rosa Jové són algunes de les dones de llibre lleidatanes que ja figuren en el projecte. Algunes d’elles, com Eva Ribalta, Rosa Jové, Sònia Alins, Teresa Sabaté, Roser Daniel i els pares d'Àngela Cánovas, han estat presents a l’acte d’avui.

El pròleg ha anat a càrrec de la veïna d’Alpicat i padrina del projecte, Maria Pons, mentre que les il·lustracions les han fet els alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Màrius Torres de Lleida.

El projecte s’ha inspirat en el llibre que els alumnes van llegir a ‘Lectura en veu alta’ durant el primer trimestre, titulat ‘Contes de bona nit per a nenes rebels’, on hi apareixien moltes dones interessants, de relleu, però llunyanes, i cap de lleidatana.

Pel que fa a l’editorial, Mosaics Llibres, es tracta d’una editorial fundada per una dona que complia tots els requisits per formar part del projecte, ja que publica literatura infantil i juvenil per a totes les edats i compta amb una directora, Mertxe París, que es va mostrar receptiva a la proposta liderada per l’Institut d’Alpicat. La previsió és que el llibre pugui estar llest per aquest Sant Jordi.

A l’Institut d’Alpicat es treballa per a assolir alumnes ‘MARC’: Madurs, Autònoms, Reflexius i Creatius. Es fa vetllant cinc pilars, les ‘5 C’: Comunicació, Curiositat, Creativitat, Cohesió i Connexió. Aquest ideari és la filosofia de base amb la qual els professors i professores intenten inspirar i guiar els alumnes, despertant en ells la curiositat i incentivant-los en la creativitat.

A més, es tracta d’un centre que té com a eix vertebrador la lectura (gust per la lectura, tria lliure de lectures, lectura en veu alta, club de lectura, tallers d’estratègies de lectura) i també l’escriptura (la didàctica de l’escriptura i l’escriptura creativa,  com a eix de centre). És en aquest marc d’empenta creativa i amb el desig d’incentivar iniciatives d’envergadura on se situa aquest projecte.

En el cas concret de ‘Dones de llibre’, s’ha buscat la motivació basada en la coeducació, l’educació en valors, la valoració de la proximitat com a inspiració i la vida d’aquestes dones properes geogràficament, així com la visualització de les dones, l’educació de gènere, en un segle on encara cal fer tant per a l’equitat.

InfoLleida