Almacelles rep 37 projectes d’artistes novells que opten al Programa de Suport a Projectes Escultòrics Monumentals

21/11/2022

“És una iniciativa per impulsar la difusió d’aquest tipus d’art i consolidar la nostra vila com a referent de l’itinerari cultural internacional”, afirma l’alcaldessa, Vanesa Olivart

L’ALMA Parc d’Almacelles, de titularitat municipal, ha rebut un total de 37 projectes que opten a les beques del Programa Integral de Suport a Projectes Escultòrics Monumentals, unes ajudes destinades a artistes i col·lectius de qualsevol nacionalitat i menors de quaranta anys amb el qual “l’Ajuntament dona suport a artistes novells amb una clara i ferma aposta per la difusió de l’escultura pública monumental i amb la finalitat que la nostra vila es consolidi com a referent d’aquest tipus d’art dins dels itineraris culturals internacionals”, afirma l’alcaldessa, Vanesa Olivart. Les persones interessades a optar a aquesta beca encara poden presentar la seva sol·licitud fins al pròxim 31 de desembre.

“El programa inclou una dotació econòmica destinada a sufragar totes les despeses de l’artista seleccionat durant el període de temps fixat per a la realització de l’obra, que ha de ser a Almacelles, és a dir, la persona a la qual se li atorgui la beca viurà al poble durant tot el procés de creació de la peça”, explica l’alcaldessa. La comissària de l’ALMA Parc, Luisa Noriega, remarca, per la seva part, que “l’objectiu principal d’aquesta iniciativa és la difusió i el foment d’una de les formes d’expressió artística més espectaculars, com és l’escultura pública monumental”.

Segons la primera edil d’Almacelles, a cinc setmanes de la finalització de la convocatòria de les beques, “que 37 artistes novells s’hagin presentat al Programa és una molt bona xifra i una mostra que l’escultura pública és un tipus d’art que interessa cada vegada més i que forma part de les nostres vides quotidianes, com és el cas del Parc d’Europa, on els visitants passegen per 2,5 hectàrees de zona verda amb un estanc amb una quarantena d’escultures a l’aire lliure en una zona verda, com succeeix també pels carrers, rambles i avingudes del poble. Crec, doncs, que Almacelles és un museu a l’aire lliure”.

Unes 70 peces a la IV Exposició ALMA Parc de 2023

El pròxim 25 de febrer de 2023 tindrà lloc la inauguració de la IV Exposició ALMA Parc amb unes setanta peces, una nova edició del certamen en la qual el consistori està treballant per instal·lar les noves incorporacions monumentals. Precisament aquest dijous, l’alcaldessa, Vanesa Olivart, acompanyada de la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Martínez, i la comissària del parc van rebre la

 

visita de dos prestigiosos escultors figuratius, Juan Coderch i Javier Malavia, una reconeguda parella artística amb residència a Xiva (País Valencià) que van veure ‘in situ’ el Parc d’Europa com a possible futur emplaçament d’una de les seves creacions.

Pel que fa a la quarta edició de la mostra, Noriega revela que “apostem per una gran escultura i grans figures dins d’aquest món perquè exposin a Almacelles i que donin suport als escultors més joves o menys coneguts”.

El Segon Congrés Internacional d’Escultura Monumental, al 2024

Almacelles acollirà el 23 i 24 de febrer de 2024 la segona edició del Congrés Internacional d’Escultura Monumental, una cita dirigida a escultors, investigadors, docents i també a totes les persones interessades en les arts visuals “que vulguin aprofundir en les formes i tècniques d’expressió d’aquest tipus d’art i consolidant d’aquesta manera la nostra vila com a epicentre de l’escultura del segle XXI”, explica Olivart. “Els assistents podran accedir a les comunicacions presentades per artistes de reconegut prestigi i basades en la seva experiència professional, així com participar en el debat posterior al voltant de les línies de discussió obertes”, detalla l’alcaldessa.

Per la seva part, la comissària de l’ALMA Parc, Luisa Noriega recorda que “la primera edició del congrés va tenir un enfocament pràctic i proper, i va buscar un intercanvi professional d’experiències i la creació de línies d’orientació que ajudessin, tant els escultors més joves, a adquirir una perspectiva més àmplia per als seus projectes de treball, com els més experts, per contrastar les seves posicions”. En la segona edició d’aquest certamen, l’objectiu és continuar posicionant Almacelles com a poble pioner de l’escultura pública monumental i continuar donant suport als nous talents d’aquest tipus d’art i essent un emplaçament de referència a nivell mundial.

En l’actualitat, l’ALMA Parc escultòric, l’espai públic i internacional d’escultures d’Almacelles i que s’aixeca sobre les 2,5 hectàrees Parc d’Europa, compta amb una quarantena d’obres, “una xifra que va variant, ja que les escultures es van canviant, ja sigui per substituir-les per noves incorporacions o bé per restaurar-les en el cas que hagin sofert algun deteriorament o desperfecte”, conclou l’alcaldessa.

Infolleida