Almacelles estrena la nova plaça 2 de març i homenatja els 65 anys de Pubillatge a la vila

24/09/2022

Una de les veïnes de més edat talla la cinta per inaugurar l’espai i les pubilles i hereus descobreixen la placa

Guillermina Cenoz, una de les veïnes de més edat de la plaça 2 de març, ha estat juntament amb les persones residents d’aquesta zona d’Almacelles l’encarregada d’inaugurar aquest dissabte la remodelació del citat espai públic on l’Ajuntament ha fet un nou parc infantil, integrat urbanísticament en els carrers que l’envolten, i on també s’ha fet la descoberta oficial de la placa commemorativa dels 65 anys de Pubillatge de la vila. Per a l’alcaldessa d’Almacelles, Vanesa Olivart, “és un dia feliç per a totes i tots, ja que en aquesta plaça hem ballat sardanes i celebrat les Festes de l’Aigua i recuperem un emplaçament perquè totes les almacellenques i almacellencs el puguem gaudir i, alhora, retre homenatge a les tradicions i cultura amb el monòlit dedicat a la història del nostre Pubillatge”.

Desenes de persones, autoritats i pubillatge han acudit a la cita, un dels actes de les Festes de la Mercè d’Almacelles, per estrenar el nou parc infantil de la plaça 2 de març, un espai que té el seu origen l’any 1909 amb el desenvolupament urbanístic de l’eixample d’Almacelles, buit als anys 20 i al qual es va batejar com a ‘2 de març’ el 1950 després d’enderrocar les barraques que impedien el pas pel carrer del Carme. Un enderroc que va succeir quan una de les veïnes de la plaça era petita i que ha estat l’encarregada de tallar la cinta per a inaugurar-la, visiblement emocionada.

 

Als anys 80, es va posar enllumenat i gronxadors i també el monòlit que commemorava el 75 aniversari, aleshores, de la Festa de l’Aigua. La darrera reforma d’aquesta plaça va ser el 2004”, ha explicat Vanesa Olivart, afegint que “vull compartir amb tots vosaltres la reforma i millores que des de l’Ajuntament hem fet d’aquest espai pensant en la integració de carrers i places, amb la idea d’un desenvolupament urbanístic que ens convidi a ajuntar-nos i unir-nos i creant un lloc amable, accessible i segur on els infants podran jugar”.

 

65 anys de Pubillatge almacellenc

Aprofitant la inauguració de la plaça, el consistori va fer una crida al Pubillatge almacellenc qui ha acudit aquest dissabte per fer totes i tots junts la descoberta de la placa commemorativa als 65 anys de pubilles, damisel·les, hereus, hereuets i cabalers a la vila. Rosita Pascual, de 81 anys, fou pubilla quan en tenia 17 i aquest dissabte ha estat una de les assistents a l’acte, juntament amb el flamant pubillatge 2022-23, proclamat divendres a la plaça de la Vila en el marc dels actes de la Festa Major.

 

Per a l’alcaldessa, “hem volgut també retre homenatge al Pubillatge d’Almacelles, tan important per la nostra vila” i donar importància a la conservació de les tradicions ja que, segons ha dit Olivart, ““la tradició no s’hereta, es conquereix”. “Els pobles els fem les persones que hi vivim, i els carrers i les places han estat, són i han de continuar sent vostres; i el reconeixement al Pubillatge és un homenatge per haver mantingut vives les tradicions. Sense vosaltres, la nostra cultura, el nostre país i els nostres pobles serien més pobres i no haurien pogut transmetre a les futures generacions el llegat que ens heu deixat”, ha conclòs la primera edil d’Almacelles.

 

En acabar els actes protocol·laris, els veïns i veïnes i el pubillatge s’han quedat a la plaça 2 de març on l’Ajuntament ha servit un petit refrigeri per a totes les persones assistents.

Infolleida