Almacelles demana a la Diputació de Lleida una assemblea per informar dels projectes d'aquesta legislatura

09/01/2020

Aquesta setmana 231 municipis de la província de Lleida així com els 13 consells comarcals han rebut un escrit de l’alcalde Josep Ibarz, on denuncia que la paràlisi de la institució provincial genera greus conseqüències per als pobles i ciutats, així com per a la ciutadania de les comarques lleidatanes en general. Per aquest motiu, l’alcalde d’Almacelles ha demanat al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn (ERC), la convocatòria per aquest primer trimestre del 2020 d’una assemblea d’alcaldes/esses  i presidents/es del consells comarcals de Lleida per informar dels projectes estratègics i territorials que té intenció de realitzar i defensar per aquesta legislatura (2019-2023).

Ibarz també recorda que Lleida encara té un dèficit important en infraestructures, que afecta negativament el desenvolupament econòmic del territori, algunes de l’Estat espanyol, com ara l’A-27 amb la connectivitat al port de Tarragona, que afecta les productores de pinsos; l’A-14 Lleida-França; la variant d’Alfarràs, paralitzada des del 2013; el túnel del port de Perves, a la N-260; fer un tercer carril a l’A-2 direcció Barcelona, o el Corredor Mediterrani.

Pel que fa a les infraestructures que depenen de la Generalitat, com ara el desdoblament dels dos trams que falten a l’Eix del Pallars entre Lleida i Balaguer, el tram Albesa-Castelló de Farfanya i C-12 o el túnel de la Bonaigua, es fa del tot imprescindible que la Diputació de Lleida, com a govern territorial, ha de vetllar i lluitar davant aquestes altres institucions per aconseguir aquestes millores, que són de gran importància pel creixement econòmic. Recordem el 27 de desembre 2019 els despreniments que van afectar la C-13 al Pallars Sobirà per falta d’inversió i com va afectar negativament els sectors econòmics del Pallars.

Quant a la Diputació de Lleida, insistir en la necessitat urgent, més enllà de refer estudis cada legislatura del Pla Zonal -que afecta 500 quilòmetres de sis comarques, bàsicament, de muntanya-, com ara, per posar algun exemple, les carretera municipal de Sant Esteve de la Sarga, els nuclis de la Terreta de Tremp, les de Gimenells-el Pla de la Font. També urgeix un impuls al patrimoni històric, el valor paleontològic del nostre Pre Pirineu i de la cultura, en general, aturats amb la nova legislatura, o del tot necessari reactivar l’ens Globallleida com a motor econòmic. Ibarz també lamenta que la Diputació hagi jugat un paper molt poc actiu en ajudar els municipis afectat pels aiguats el passat mes d’octubre a les Garrigues, on encara esperem les ajudes promeses.

Ibarz ha manifestat que el president de la Diputació te l’obligació d’explicar davant dels alcaldes -més enllà del plans d’ajudes als municipis-, què pensa fer davant dels reptes actuals i de futur del territori, sobretot, quan ja han transcorregut set mesos de l’actual legislatura.

Infolleida