Alcarràs renova l’enllumenat públic amb làmpades LED, que estalvien un 80% d’energia

23/06/2020

L’inici de la substitució dels 1.600 fanals, pressupostada en 834.210 euros, s’ha retardat per raó de la pandèmia.

L’Ajuntament d’Alcarràs ha iniciat aquesta mateixa setmana amb tasques de revisió de quadres elèctrics i habilitació d’espais per fer acopi de materials els treballs associats a la renovació de l’enllumenat públic del municipi i la substitució de les gairebé 1.600 làmpades de vapor de sodi actualment en servei per d’altres amb tecnologia LED. L’actuació ha de finalitzar-se en un termini de sis mesos a comptar des d’ara mateix i la millora permetrà reduir en més d’un 80% la factura dels consums d’energia associats a l’enllumenat públic, minvar les emissions a l’atmosfera de gasos que generen efecte hivernacle i reduir a més a més la contaminació lluminosa corregint-ne els seus efectes pertorbadors sobre els ecosistemes i la visió del cel a la nit.

L’inici dels treballs, pressupostats en 834.210 euros, s’ha retardat per raó de la pandèmia, que ha ampliat els terminis de lliurament dels materials que l’empresa adjudicatària dels treballs necessita per renovar les 1.591 làmpades amb les quals compta el municipi. Del total de l’obra; Alcarràs ha de finançar amb fons propis únicament un 5%, atès que el 50% del cost de la inversió s’abona amb una subvenció del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), el 25% amb un ajut de la Diputació de Lleida i el 20 amb càrrec al Pla Únic d’Obras i Serveis de Catalunya de la Generalitat.

L’alcalde, Manel Ezquerra, ha destacat avui de nou el valor d’una iniciativa que millorarà la vida de la població i que “referma” el compromís de l’equip de govern municipal amb la transició ecològica: “El contracte el vam signar a mitjans de febrer i les obres haurien d’haver començat al març, però la pandèmia ho ha retardat tot. Ara, amb la represa, abordem una millora important que es finança, a més a més, gairebé sense haver de tocar fons propis i tindrà efectes beneficiosos per tothom en reduir el consum d’energia, la contaminació lluminosa i les emissions de gasos que generen l’efecte hivernacle”, explica.

Jordi Janés, primer tinent d’alcalde i responsable d’Urbanisme i Medi Ambient, destaca la importància d’una iniciativa que evidencia l’aposta de l’equip de govern municipal en favor de la sostenibilitat: “Alcarràs ha de convertir-se en un municipi referent pel que fa a la cura del medi ambient i la gestió eficient dels recursos. Ja ho som gràcies a programes com la recollida de residus porta a porta i, ara, ho serem també amb el nou enllumenat públic que ara es comença a instal·lar”.

 

Infolleida