Alcarràs liderarà la bioeconomia circular sostenible a Ponent amb un nou centre d’innovació

12/05/2021

Es denominarà BIO-HubLab, funcionarà abans del 2024 i implicarà la renovació d’equipaments municipals preexistents.

Alcarràs liderarà la bioeconomia circular sostenible a Ponent abans del 2024 gràcies a la instal·lació al municipi d’un nou centre d’innovació, el BIO-HubLab pressupostat en més de mig milió d’euros i dissenyat per impulsar noves cadenes de valor i models de negoci de base innovadora dins de l’àmbit de la producció i consum de bio-materials, bio-carburants i bio-energia. L’equipament es finançarà amb aportacions dels fons FEDER (50%), de la Diputació de Lleida (25%) i de l’Ajuntament d’Alcarràs (25% restant). L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, destaca el valor d’aquest projecte com a eina fonamental per “garantir el lideratge d’Alcarràs” dins del procés de canvi cap a l’economia verda.

L’equipament és una de les infraestructures que contempla a la demarcació el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Green & Circular que promouen l’Ajuntament d’Alcarràs, l’ADS del bestiar porcí d’Alcarràs i Torres de Segre, la UdL, l’IRTA, l’Ajuntament de Balaguer i la Diputació de Lleida. En total, el pressupost amb el qual es treballa arriba fins als 502.401,10 euros i, d’ells i segon s’ha confirmat aquest mes d’abril, la Diputació de Lleida aportarà un 25% i l’Ajuntament d’Alcarràs altra quarta part. La resta es finança amb 251.200 euros procedents dels fons FEDER i tot plegat servirà per habilitar a Alcarràs un espai d’innovació que es denominarà BIO-HubLab mitjançant la renovació d’equipaments municipals preexistents:

“A hores d’ara, la ubicació que valorem són les Escoles de Baix i s’està treballant en el projecte, el qual està molt avançat. Es tracta d’una ubicació cèntrica i ben comunicada que permetrà posar en valor un equipament emblemàtic pels alcarrassins i alcarrassines. Des d’una antiga escola, generarem el coneixement que ens ha de permetre mantenir, dins d’aquest context de canvi econòmic, la nostra condició de locomotora econòmica al territori si parlem del sector agroalimentari”, explica l’alcalde, Jordi Janés.

 

Durant el 2023

El nou centre d’innovació, recorda el primer tinent d’alcalde Manel Ezquerra, “ha d’estar enllestit durant el 2023, tot i que podria finalitzar-se fins i tot abans” i funcionarà com a “centre d’innovació” al qual els sectors productius i els emprenedors trobaran les eines i els espais per valoritzar recursos endògens disponibles derivats de les activitats agrícola i ramadera per, per exemple, produir biomaterials, biocarburants i bioenergia: “A Alcarràs, som un centre ramader, agrícola i industrial i ho volem seguir sent dins d’aquesta nova era de l’economia verda. Per això es planteja aquest projecte”, apunta Ezquerra.

 

Energia Solar, hidrogen verd i BIO-HubLab

El projecte del BIO-HubLab s’activa en paral·lel a l’avenç dels vuit parcs solars amb capacitat per produir més de 350MWp que impulsen al municipi diferents empreses i el de la iniciativa, declarada per l’Ajuntament com  d’interès públic, que impulsa Fruits de Ponent per instal·lar al municipi una infraestructura per produir i emmagatzemar hidrogen i generar electricitat. Tot plegat, posiciona Alcarràs en una situació de privilegi per aprofitar les noves oportunitats que presenta el canvi de model productiu que hi ha en curs:

“El futur, tots en som conscients, serà verd o no serà i a Alcarràs estem fent els deures. Ens convertim en un centre de producció d’energia verda per garantir la sobirania energètica i volem igualment, amb el BIO-HubLab, esdevenir un centre d’innovació des del qual es plantejaran sistemes per convertir materials que ara són residus en biomaterials i biocombustibles. Com a consistori, tenim l’obligació d’estar al costat de les empreses i els emprenedors per mantenir i eixamplar les oportunitats actuals i garantir la competitivitat futura. Alcarràs és terra d’oportunitats per tothom i, amb aquests projectes, aconseguim crear el que fa falta per seguir sent-ho i créixer més i millor sense oblidar el nostre ADN de municipi agrícola i ramader”, explica Janés.

Infolleida