Alcarràs demana ajuda a les institucions per conservar la casa de Francesc Macià a Vallmanya

01/01/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs ha iniciat, aquesta setmana i amb l’enviament de diferents cartes, la cerca de complicitats públiques i privades per recuperar, tan aviat com sigui possible, la memòria del President Macià a Alcarràs mitjançant la dignificació de la Casa de Vallmanya, a la qual estiuejava l’Avi i s’haurien celebrat importants reunions polítiques durant els anys de la II República Espanyola. Els escrits han estat adreçats al vicepresident de la Generalitat amb funcions de President, Pere Aragonès, al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, al president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras i al ministre de Cultura i Esport del govern de l’Estat espanyol, José Manuel Rodríguez Uribes.

En les cartes, l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, demana a les persones citades “implicació i recursos suficients” per permetre la recuperació d’un immoble el qual, tot i la seva condició de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i el seu innegable valor històric, pateix a hores d’ara “una molt acusada degradació” la qual posa en qüestió fins i tot el seu futur a curt i mitjà termini: “el sostre de la casa principal ha caigut i els espais que, en origen, s’havien reservat per a quadres dels animals es troben completament enrunats. Cal actuar aviat i, de fet, sabem fins i tot quin seria el cost de l’actuació, però no disposem del milió i mig d’euros necessaris per garantir el futur d’aquest complex de destacat valor històric per la seva significació política i, també, pel seu caràcter singular, donat que és testimoni d’unes formes de vida i explotació del territori de les quals queden molt poques evidències a la nostra àrea”, explica l’alcalde d’Alcarràs.

A l’ajuntament, continua el primer edil alcarrassí, li resulta, a hores d’ara i a conseqüència de la delicada situació en la qual es van trobar les finances públiques locals, “impossible” impulsar en solitari l’adquisició d’un immoble com la Casa de Vallmanya i iniciar la seva rehabilitació sense haver de fer créixer l’endeutament municipal fins a nivells “insostenibles i incompatibles amb el manteniment d’uns serveis de qualitat per a tothom que ara són més necessaris que mai, perquè les empreses, les persones treballadores i autònomes i els comerços demanen suport prioritari per poder fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia que estem vivint”. Janés recorda que, a Alcarràs, hi ha altres elements del patrimoni local, com ara el pou de gel o la Casa de l’Hereu, als quals “s’hauria d’actuar ja” però, tot i que es voldria, “no es pot perquè no hi ha diners suficients”. Sense la garantia que altres administracions s’implicaran en la seva rehabilitació, “no es pot adquirir més patrimoni i molt menys si fan falta actuacions tan costoses com les necessàries a la Casa de Vallmanya”. El suport extern és, doncs, imprescindible: “seria del tot injust pels veïns i les veïnes d’Alcarràs afrontar un projecte com aquest només amb els recursos escassos dels quals disposa l’ajuntament. I dins d’una situació de crisi econòmica i social generalitzada com la que vivim, les persones són la prioritat. No ho podem fer sols”, assenyala Janés.

Per aquesta raó, al juny del 2019 el consistori va haver, explica Janés, “de renunciar a l’adquisició d’aquesta meravellosa casa que és part del patrimoni i la història de tots els catalans” i ha hagut d’ajornar la seva voluntat “de mantenir-la accessible a tots els veïns i veïnes” mitjançant una museïtzació que dignificaria la memòria del President Macià i convertiria Alcarràs en destí pels turistes interessats en la història de Catalunya. “Evidentment que ens agradaria dignificar la casa, museïtzar-la i fer d’aquest indret ara tan malmès un espai de memòria i reivindicació d’una figura que va lluitar per la llibertat del país i per una societat més justa i pròspera, però no podem fer-ho sols. Si la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el govern de l’Estat espanyol i, també, entitats com ara la Fundació Josep Irla, ens ajuden, ho podrem fer. Recentment; s’han fet els passos necessaris per convertir en espai de memòria del catalanisme la casa a la qual Macià, a Prats de Molló, va planificar l’any 1926 la frustrada expedició que havia de servir per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera. Volem que, aquí a Alcarràs, es pugui fer quelcom semblant a Vallmanya, però necessitem per fer-ho tota l’ajuda possible. Per això la demanem", explica Jordi Janés. Des del consistori, s’ha contactat també amb particulars interessats en la propietat per explorar una eventual restauració a la qual seguiria un conveni que permetria convertir la finca en visitable i organitzat en ella actes públics. ”Valorem totes les opcions i truquem a totes les portes perquè la casa, i la memòria de l’Avi Macià, s’ho valen”, explica Janés.

Infolleida