Alcaldes i consells s'uneixen als agricultors contra el veto estatal a les cremes agrícoles

16/09/2022

Demanen una moratòria o canviar l'article de la llei que l'imposa, que veuen “inassumible” i que comportarà sobrecostos a les explotacions

Ajuntaments i consells comarcals de Lleida s’han unit a les queixes dels agricultors en contra de la nova llei estatal de residus i sòls contaminats per a una economia circular (llei 7/2022), de 8 d’abril, que veta la crema de residus vegetals generats a l’entorn agrari o silvícola. La nova normativa del Govern central recull que únicament podrà permetre’s la crema d’aquests residus (com els de la poda) amb caràcter excepcional. Estableix que els residus vegetals agraris s’hauran de sotmetre a tractament biològic (per a adob, per exemple) o bé aprofitar-se com a biomassa, com va avançar SEGRE.

Per als agricultors, aquesta normativa suposa un increment de costos “inassumible”, segons l’alcalde de Maials i president del Segrià, David Masot. Va assegurar que la gestió d’aquests residus comportarà “més despeses” i va avançar que demanaran al departament d’Acció Climàtica “estudiar una possible moratòria o una modificació del decret que permeti continuar cremant restes agrícoles”, va dir. Així mateix, el president de la Noguera, Miquel Plensa, va assegurar que els agricultors i ens comarcals no poden gestionar aquest volum de restes, “és necessari modificar o canviar la legislació”, va dir.

Va afirmar que molts particulars no tenen capacitat per reciclar aquest residu. “Això pot suposar saturar els contenidors urbans que gestionen els consells”, va dir. La crema agrícola, principalment de restes de poda, és una pràctica habitual que fan milers d’agricultors a Catalunya, amb més de 120.000 cremes a l’any des de mitjans d’octubre.

La seua prohibició ja evita que els ajuntaments concedeixin permisos i implicarà dificultats en el camp. L’alternativa a la crema és el triturat, una tasca per a la qual es necessita maquinària específica que té un alt cost. Per al president del consell de l’Urgell i alcalde de Sant Martí de Riucorb, Gerard Balcells, “és un despropòsit per a l’agricultura i denota desconeixement perquè amb les cremes ja es fa economia circular i s’eviten plagues i malalties”.

“Una planta de compostatge comarcal és impossible que gestioni un gran volum de llenya, de forma que intentarem parar-ho i presentarem mocions per canviar el decret.” La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en declaracions a TV3 va dir que és inviable aplicar aquesta normativa i que “es buscaran fórmules per regular l’activitat”.

DAVID FIGUEROLA / E.F.