Aitona substituirà l’enllumenat públic gràcies a una subvenció dels fons Next Generation

08/06/2022

L’actuació té per objectius millorar l'eficiència i l’estalvi energètic d'aquestes instal·lacions, adequar i adaptar les instal·lacions a la normativa vigent, limitar la resplendor lluminosa i la contaminació lumínica i reduir les emissions de CO2

La Secretaria General de l’IDAE (Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia) ha resolt de forma provisional concedir a l’Ajuntament d’Aitona una subvenció per valor de 219.828,04€ per a executar la renovació de les instal·lacions de l’enllumenat públic exterior del municipi.

Aquesta subvenció ha estat sol·licitada enguany pel consistori en el marc de la convocatòria d’ajuts “DUS 5000”, uns fons europeus per a la millora energètica local dels municipis de menys de 5.000 habitants. Aquest programa “DUS 5000”, a més, forma part del projecte global “Next Generation” de la Unió Europea destinat a la recuperació, transformació i resiliència dels territoris europeus després de la pandèmia de Covid-19.

L’Ajuntament ha presentat a aquests fons un total de tres projectes municipals per valor de 406.032,87€:

  • Substitució de l’enllumenat públic de tot el municipi (258.621,23€).
  • Instal·lació de generació elèctrica d’energia renovable per autoconsum en la zona poliesportiva (126.189€).
  • Instal·lació de generació elèctrica d’energia renovable per autoconsum en diferents edificis municipals (88.401€).

I en aquests moments, l’IDAE ja ha aprovat provisionalment la concessió d’un ajut de 219.828,04€ per al projecte de renovació de l’enllumenat públic.

 

 

 

L’actuació té per objectius millorar l'eficiència i l’estalvi energètic d'aquestes instal·lacions, adequar i adaptar les instal·lacions a la normativa vigent, limitar la resplendor lluminosa i la contaminació lumínica, proporcionar a l'Ajuntament una eina que permeti gestionar el seu consum energètic i establir actuacions d’estalvi d’energia, reduir el consum i la factura energètica municipal, i reduir les emissions de CO2.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, explica que “amb aquestes actuacions que proposem des de l’equip de govern fem una passa més en l’aposta per consolidar i promocionar al municipi les energies renovables i esdevenir al territori un poble referent en matèria de sostenibilitat energètica”.

En què consistirà el projecte de renovació de l’enllumenat públic?

L'actuació té un cost total de 258.621,23€ i consistirà en la renovació de la totalitat de leslluminàries existents. A més, es procedirà a la instal·lació d'un sistema de telegestió centralitzat que permetrà obtenir informació de consums, funcionament i programació de la instal·lació, així com automatitzar, monitoritzar i controlar un flux bidireccional.

Les lluminàries se substituiran per noves de tecnologia LED que disposaran de reducció de nivell d'il·luminació mitjançant equip multinivell per ajustar-la segons els diferents horaris nocturns i els diferents tipus de vies.

Pel que fa als quadres de comandament associats a les lluminàries esmentades, s'adequaran i renovaran per complir amb la normativa vigent contemplant actuacions en 4 dels 4 existents al municipi.

Amb aquesta actuació es disminuirà la potència de 66 kW a 30 kW i s'aconseguirà un estalvi energètic estimat del 63%.

 

 

 

Infolleida