Aitona preveu recollir 130.000 tones de préssecs aquesta campanya

07/06/2020

La recollida es duu a terme complint amb totes les mesures de seguretat i de prevenció.

L’Ajuntament d’Aitona enceta aquest mes de juny la nova temporada d’”Aitona en Fruita”, i ho fa novament a través del projecte de Fruiturisme amb l’objectiu de seguir promovent entre la població el consum de fruita i de productes de proximitat, acostar al gran públic el món de la fruita aitonenca i difondre els valors fructícoles del municipi i del conjunt de les Terres de Lleida.

 

Enguany, l’esclat de la pandèmia de la Covid-19 ha obligat al consistori ha replantejar la campanya, que abandonarà temporalment les tradicionals rutes i visites guiades pels camps de fruita i per diferents espais del patrimoni local, seguint les mesures i recomanacions establertes pels governs català i espanyol. Així, en aquesta quarta edició d’”Aitona en Fruita”, l’Ajuntament aposta per una triple estratègia:

 

  • Enfortir el segell de qualitat “Fruita d’Aitona”: un segell de qualitat impulsat de forma pionera pel consistori l’any 2019 amb l’objectiu de consolidar el rol d’Aitona com a capital catalana del turisme de la fruita i seguir potenciant la fruita aitonenca com a reclam turístic i com a motor de desenvolupament i d’oportunitats per a Aitona i la seva gent. La fruita d’Aitona està reconeguda per diferents certificats de qualitat nacionals i internacionals; mentre que les centrals de fruita i els pagesos locals dediquen tots els seus esforços a enriquir i millorar la producció d’una fruita altament nutritiva i d’una qualitat excepcional, i a augmentar l’autoexigència per tal d’adaptar-se a les demandes dels consumidors.
  • Donar a conèixer el projecte “Apadrina un fruiter”: una iniciativa pionera al municipi promoguda des del passat mes de febrer a través de Fruiturisme i que convida a qualsevol persona, sigui o no d’Aitona, a conèixer tot el procés de naixement, creixement i collita de la fruita més dolça del món a través de l’apadrinament d’un arbre fruiter dels camps aitonencs. Per a més informació podeu consultar el web www.aitonaapadrinamentfruita.com.
  • Posar en valor, dignificar i difondre la tasca de pagesos, temporers i centrals de fruita per a fer possible la “fruita més dolça del món”: enguany és previst que al municipi es recullin fins a 130.000 tones de préssecs en les seves diferents varietats (nectarina i paraguaians, principalment). Tècnics especialitzats supervisen de prop la campanya per a controlar els  productes utilitzats, l’aparició de plagues i les millores dels arbres i del seu fruit, i atendre les necessitats del sector.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, explica que ”des de l’Ajuntament hem estat en contacte permanent amb els pagesos locals per a planificar i coordinar amb la màxima antelació possible la campanya de la recollida i poder adaptar-nos així al nou context provocat per la Covid-19”. En aquesta línia, la batlle aitonenca avança que “supervisem diàriament la campanya per estar amatents a qualsevol necessitat i hem adoptat totes les mesures higièniques i preventives possibles per a acollir amb plenes garanties de seguretat a tots els temporers amb contracte i poder fer arribar a la població una fruita de màxima qualitat”.

 

Aitona denuncia l’arribada de temporers d’arreu de l’Estat sense contracte o en situació irregular

 

L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha adreçat recentment una carta a la Subdelegació del Govern a Lleida per a denunciar i demanar que amb caràcter urgent s’investigui el desplaçament d’un destacat nombre de persones sense contracte de treball i/o en situació irregular arribats al municipi al llarg dels darrers dies en recerca de feina i d’allotjament coincidint amb l’inici de la campanya de la recollida de la fruita.

 

En concret, Pujol posa de manifest el risc general per a la salut pública que representen, i en especial per als veïns i veïnes d’Aitona com per als temporers, aquests trasllats incontrolats des de diferents punts de l’Estat espanyol en plena pandèmia. “No entenem com és possible que durant l’estat d’alarma es puguin fer lliurement aquest tipus de desplaçaments entre diferents comunitats autònomes que estan estrictament restringits i prohibits pel govern espanyol pel perill sanitari que suposa. Com a municipi que som és difícil gestionar un problema que és de l’Estat i exigim una investigació”, afirma Rosa Pujol. Així, l’alcaldessa d’Aitona advoca novament per una regularització temporal de totes les persones immigrants que resideixen a l’Estat espanyol “que garanteixi de ple tots els seus drets; entre ells, el de treball”.

 

Aitona compta enguany amb prop de 2.500 persones que s’han desplaçat de forma regular i autoritzada fins al municipi per a treballar en la campanya de la fruita i que de forma generalitzada -tal com fan els pagesos locals- estan complint estrictament amb totes les mesures de seguretat i de prevenció establertes per tal d’evitar el contagi i la propagació de la Covid-19.

 

“Ja n’hi ha prou d’estigmatitzar i castigar de forma injustificada un sector, com és el de la nostra pagesia, que compleix escrupolosament amb totes les mesures establertes, que treballa incansablement per garantir la producció de fruita a casa nostra i que no és de rebut que sempre pagui els plats trencats. El desplaçament a Aitona de persones sense contracte de treball i/o en situació irregular en ple estat d’alarma no és un problema dels alcaldes, pagesos ni temporers de les terres de Lleida, sinó de l’Estat, qui té les competències i ha d’investigar i resoldre aquesta situació amb urgència”, afegeix l’alcaldessa d’Aitona.

Infolleida