23 municipis del Segrià en alerta per la contaminació atmosfèrica

23/11/2017

La Generalitat recomana als ciutadans que evitin els desplaçaments innecessaris i prioritzin l’ús del transport públic davant el vehicle privat per reduir les emissions

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat manté l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona, ponent i la plana de Vic.    

A la comarca del Segrià estan en alerta Aitona, Albatàrrec, Alcanó, Alcarràs, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Aspa, Gimenells i Pla de la Font, la Granja d'Escarp, Llardecans, Lleida, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sunyer, Torrebesses i Torres de Segre.

La Generalitat insta als municipis afectats a indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar els ciutadans perquè prioritzin l’ús del transport públic envers al vehicle privat, notificar a les activitats industrials i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La mesura es pren a causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats. El potent anticicló que ens està afectant dificulta la dispersió de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres a l’atmosfera. A més, els models d’intrusió indiquen que en les properes hores es produirà una entrada de pols africana per l’oest del territori que incrementarà la concentració de partícules.

Davant d'aquesta situació es recomana: realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, utilitzar el cotxe compartit, realitzar una conducció eficient, en el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes, regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades així com garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.
InfoLleida