1a Campanya de Neteja de la Fàbrica Casals

06/11/2019

El dissabte 9 de novembre a partir de les 10 h es realitzarà la primera neteja per registrar documentació i objectes conservats a l’antic despatx de la Fàbrica de la Colònia de Filatures Casals d’Alfarràs (el Segrià, Lleida) amb l’ajuda de voluntàries i voluntaris. Aquesta intervenció es realitzarà sota criteris de documentació arqueològica i arxivística amb la supervisió del col·lectiu Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs i amb el suport de l’ajuntament d’Alfarràs.


L’actuació pretén contribuir al coneixement i la cura del llegat patrimonial de la indústria d’Alfarràs per part de les veïnes i els veïns. Es concep com un acte de sensibilització del patrimoni i un acte de reparació a la memòria de les treballadores i treballadors per tal de dignificar la fàbrica. L’abandonament i els espolis des del seu tancament el 2005, han conduït a un estat crític i, per tant, requereix una intervenció patrimonial integral urgent. Les voluntàries i voluntaris interessats en participar es poden inscriure des del dimarts 29 d’octubre fins al dimecres 6 de novembre a la botiga Serveis Informàtics d’Alfarràs. El punt de trobada per la intervenció serà el 9 de novembre a l’accés de la Fàbrica Casals. L’actuació pretén marcar l’inici de la recuperació del recinte fabril, que ha rebut diverses línies d’ajuts europeus per ser rehabilitat amb l’objectiu de divulgar el seu llegat i generar espais per a les veïnes i veïns. Cal destacar que l’àmbit central de l’antiga fàbrica (l’antic salt d’aigua, la part més monumental de la fàbrica) està sent actualment objecte d’obres de rehabilitació per obrir de nou com a central hidroelèctrica.


Els documents i objectes recuperats seran objecte d’estudi i material d’exposició per al futur museu que està projectant l’ajuntament d’Alfarràs. Recordem que la Fàbrica de la Colònia de Filatures Casals d’Alfarràs està declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per la seva rellevància històrica i és d’obligació la seva recerca, conservació i divulgació. A més, l’Institut Ramon Muntaner i el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya mNACTEC) han finançat el projecte de recerca “La memòria històrica de la indústria tèxtil a Alfarràs” que desenvolupa en Ramon Dalfó i aquesta neteja s’emmarca en un dels objectius del projecte. Des del nostre col·lectiu animem a participar en la neteja i a prendre cura del nostre patrimoni de forma col·lectiva.
Infolleida